Wilno - Bezdroza
Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka, a Wilno. Rodzinna historia smaków to książka powstała z połączenia talentów matki i córki. Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto Robert Makłowicz, krytyk kulinarny i podróżnik Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem Katarzyna Boni, reporterka
Osoby które kupowały "Wilno", wybierały także:
- Tajemnice ptasiej alkowy 58,33 zł, (14,00 zł -76%)
- Ryszard Czajkowski. Podróżnik od zawsze 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Klątwa gruzińskiego tortu 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Barszcz ukraiński. Wydanie II rozszerzone 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Od mikmaka do zazuli. Atlas regionalizmów dla dzieci 32,23 zł, (9,99 zł -69%)