Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity - Bezdroza
ISBN: 9788378307082
Format: mp3
Data wydania: 2016-04-22
Księgarnia: Bezdroza
Cena książki: 22,01 zł (poprzednio: 24,73 zł)
Oszczędzasz: 11% (-2,72 zł)
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Osoby które kupowały "Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity", wybierały także:
- POZA MOŻLIWE. Jeden żołnierz, czternaście szczytów - moje życie w strefie śmierci 49,62 zł, (12,90 zł -74%)
- Obietnica Tiaki. O niezwykłości Nowej Zelandii i wysp Pacyfiku 48,28 zł, (14,00 zł -71%)
- Lhotse. Lodowa siostra Everestu 48,28 zł, (14,00 zł -71%)
- Siła Marzeń, czyli jak zdobyłam Everest 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Ryszard Czajkowski. Podróżnik od zawsze 39,67 zł, (11,90 zł -70%)